Private Residential, Toowoomba

Category : Residential

Location

Toowoomba, Queensland.  It is located on the eastern side of the range, affording the owner breathtaking views of the rising sun and the Lockyer Valley to the east.

The Client's Brief

Our client was open-minded when it came to the landscape design; however he like the idea of also incorporating some more traditional Toowoomba-style gardenesque elements.  The client also wanted a space for his growing family of three boys and a pet dog.

Features

The landscape design is a colourful garden that encompasses both native and exotic plant species.  Large Grass Trees (Xanthorrhoea glauca 'Xan Blue') are used as feature plants to create an overall scaling of the house to the immediate block, and the house and garden within the overall expansive landscape of the Great Dividing Range.  The design compliments the use of the height and scale of the architecture by using plants such as Green Bamboo (Bambusa textilis gracilis), Japanese Maple and the feature Ginko (Ginko biloba) located in a cobbled setting in the entry courtyard.

A dry creek bed setting through the deck area leads the eye out towards the seating area amongst the striking colour of Black Mondo Grass (Ophiopogon japonicas 'nigrescens') that is a temporary groundcover for the space that will become a linear water feature in the future that reflects the entry pond at the Dudley Street entrance.  Flowering plants such as Camellias and Roses have been used in the front courtyard area to soften the retaining walls; Banksias and Lilypillys such as Syzygium 'Cascade' have been used to provide some privacy to the main bedroom and bathroom.

The garden to the rear of the property has been designed simply and elegantly to complement the building and allow for greater connectivity to external views.  Gardens have been placed sparingly along the back retaining walls so that the client's children can play footy and cricket without compromising softer elements of the garden.  Trellises have been used extensively in this design to soften the building and draw the eye along the walls and out into the landscape.

Status

Stage one completed with rear garden and feature elements at future stage.

click to view McNab 2
click to view Mcnab 3
click to view McNab 4
click to view McNab 5
click to view McNab 6
click to view McNab 7
click to view Mcnab 8
click to view McNab 9
click to view
click to view mn-02
click to view mn-03
click to view mn-04
click to view mn-05
click to view mn-06

© Copyright jw Concepts 2001 - 2018